• .
  • .
  • .
  • .

Mézeink, termékeink

Szabó Méhészet termékkatalógusa 2017.

Rendelés esetén kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Akácméz

Hazánk egyik hungarikuma az akácméz, mivel Európa akácosainak 2/3-a nálunk található. Az egyik legjobb mézelő növényünk. A méhek a legtöbb nektárt és virágport az akácról gyűjtik, így egyben a leggyakoribb mézfajtánk is.
Színe szinte áttetsző világossárga, halványzöld, későn kristályosodó. Jellegzetes, nem túl karakteres, de harmonikus ízű, mely mind süteménybe, teába ajánlható. De aszalt gyümölccsel, magvakkal keverve valóságos csemege. A gyerekek reggelijének is kiváló vonzereje.

Élettani hatása: Jó fertőtlenítő, ezért megfázásra, köhögésre és torokfájásra természetes orvosság. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas.

 

Vegyes virágméz (nyári)

A vegyes virágméz összetétele rendkívül változatos lehet, így nem számít fajtaméznek. A legtöbb vegyes virágméz napraforgó és repceméz keveréke, a mi vegyes mézeink nem. Méhészetünk közelében rendkívül változatos a nyári növényvilág. Ebben a mézben még található akác, de kiérezhető a hárs íze is. Kevés napraforgó, valamint a területre jellemző vadvirágok nektárja is belekerült, így egy igazán finom, változatos ízvilágú vegyes virágmézről beszélhetünk. Sárga, 3-4 hét alatt kikristályosodó méz. Süteményekbe, vagy önmagába fogyasztva  ajánljuk.

Élettani hatásuk: Erősíti a szervezet védekező rendszerét.

 

Tavaszi virágméz

Méhészetünk a Sár-hegy lábánál található, egy flórában, faunában különlegesen gazdag természetvédelmi terület közelében. A kis területen koncentráltan megtalálható hazánk védett növényfajainak 80%-a. Éppen ezért, a gyümölcsösökön kívül, vadvirágok nektárjából készült méz igen gazdag ízvilágú, különleges virágméz.  Teába, vagy önmagába fogyasztva  ajánljuk.

Élettani hatásuk: Erősíti a szervezet védekező rendszerét.

 

Erdei méz (mézharmat méz)

Különleges, ritka méz, melyet a méhek elsősorban nem nektárból, hanem levélharmatról gyűjtenek, főleg a nyár végén, mikor már nincs virágzás. Gazdag, pikánk, sötétbarna, kissé “erős” ízvilágú méz, igazi különleges csemege.

Élettani hatása: Ásványi anyagokban gazdag, e miatt fogyasztása jó étrendi hatású.

 

Napraforgó méz

Illatos, aromás ízű méz. A benne lévő nagyobb arányú szőlőcukor miatt hamar kristályosodik, így elsősorban süteményekbe (mézeskalács?) ajánljuk. Aranysárga színű. Illatos, erős karakteres ízű, kissé kesernyés, savanykás.

A kicukrosodott napraforgómézből gondos kevergetéssel kiváló krémméz állítható elő. Mi rendszerint így hozzuk forgalomba. A gyerekeknek jó hír, hogy a krémméz nem csöppen le, könnyen kenhető, így kenyérre is bátran lehet kenni. Önmagában kellemes csemege.

Élettani hatása: Rendszeres fogyasztása savtúltengést okoz.

 

 Repceméz

Gyorsan kristályosodó, erőteljes íz világgal bíró méz. Folyékony állapotban sárga, kikristályosodva szinte fehér színű. Elsősorban krémmézként kerül forgalomba.

Élettani hatása: Gyomorsav túltengés esetén enyhítő hatással bír.

 

Hársméz

Enyhén fűszeres, kesernyés ízű, lassan  kristályosodó méz. Erősen hársfavirág illatú. Színe a világossárgától a sötét sárgáig jellemző.

Élettani hatása: Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is kiváló hatású.

 

Virágpor

A pollenek a természet legtisztább gyógyszerei, számos jótékony hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

Táplálékkiegészítőként használjuk. A szervezetet erősíti és egyensúlyt teremt működésében, továbbá méregtelenít. A virágpor tartalmaz ásványi anyagokat – kiemelkedik kálium és foszfor tartalma. Jelentős az élethez nélkülözhetetlen fehérjetartalma és vitamintartalma is bőséges. Fogyasztani naponta érdemes, felnőttek ajánlott adagja 1 kiskanál. Virágporfogyasztás előtt bizonyosodjon meg róla, hogy nem allergiás rá!