• .
  • .
  • .
  • .

Mézes krémes – nagyi titkos receptje

Hétvégén, egy nagyon nyitott és érdeklődő csoport járt a méhesünkben. Itt debütáltunk egy régi nagymama recept alapján készített mézes sütivel. Nagyon nagy sikere volt, így közzé tesszük a receptet.

Mézes krémes

Hozzávalók a tésztához:  
45 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 1 kk szódabikarbóna, 4 dkg zsír (vagy 6 dkg vaj), 3 evőkanál méz, 5 evőkanál tej
Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej, 5 evőkanál (60 ml) búzadara, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 3-4 evőkanál baracklekvár.
Hozzávalók a mázhoz:
3 ek víz, 7 dkg kristálycukor, 2,5 ek cukrozatlan kakaópor, 1 kk vaj, 1kk tojásfehérje

A tészta készítése
Lassú tűzön összeolvasztjuk a cukrot, a mézet és a zsírt. A tűzről levéve hozzáadjuk a tojást és simára keverjük vele. Amíg meleg, hozzáadjuk a lisztet, amelybe előzőleg belekevertük a szódabikarbonát majd a tejjel deszkán simára gyúrjuk a tésztát. Négy cipót formálunk belőle. A lapokat kinyújtjuk és zsírozott, lisztezett (vagy zsírpapírral fedett) tepsi hátlapon külön-külön világosra sütjük (1-1 lap 6-8 perc 170 Celsius fokon, kb. 30×20 cm sütőlapon).

A krém készítése
5 dl tejet felforralunk, vékony sugárban folyamatos keverés mellett beleöntünk 5 evőkanál búzadarát és 5-6 perc alatt sűrűre főzzük. Folyamatosan keverve! kihűtjük. Ha teljesen kihűlt hozzáadjuk a cukorral kikevert vajhoz. Az egészet jól összedolgozzuk.
Az alsó lapot megkenjük lekvárral, majd következik a krém és rátesszük a következő lapokat, ugyanígy rétegezve.

A máz készítése
A vízből és a cukorból szirupot főzünk 3-4 perc alatt. Hozzákeverjük a kakaót, majd a vajat is. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojásfehérjét (utóbbi el is hagyható). Kissé hűlni hagyjuk, majd egyenletesen a tésztára kenjük. Dermedni hagyjuk.

?és türelmesen várunk
A tésztát hűvös helyre tesszük és 12-24 óra alatt a krémtől felpuhul a tészta. Ezután vágjuk csak fel.

Jó étvágyat!

 

Leave a Comment





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.