• .
  • .
  • .
  • .

Mézes receptek nyárra

Pikáns mézes öntet tavaszi-nyári salátákhoz

1 dl joghurt, 1 dl citromlé, 1 dl méz, 1 kk dijoni mustár, só

A mézet, a citromlevet, a joghurtot és a mustárt keverőtálba tesszük, megsózzuk, majd habverővel csomómentesre keverjük. Hűtőbe tesszük, hogy besűrűsödjön. A mártás nagyon jól illik fejes-, uborka-, illetve vegyes salátához. Hűtőben 2-3 napig áll el.

 

Mentaszörp

0,5 l víz, 4 ek kristálycukor, 2 ek méz , 1 citrom és egy lime kifacsart leve (vagy 2 dl citromlé), egy nagy marék mentalevél

A vizet a cukorral felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Amíg hűl, a mentaleveleket megmossuk, félbe tépkedjük őket. A mézet a langyos szirupba tesszük, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mentaleveleket és ráfacsarjuk a citrom és lime levét is. 1 órára hűtőbe tesszük állni, majd leszűrjük. Tetszőleges mennyiségű vízzel hígítva fogyasztjuk.

 

Gyümölcs desszert 

500 g natúr joghurt, 3 evőkanál méz, gyümölcsök idény és ízlés szerint (málna, őszibarack, alma, körte, narancs, banán)

Keverjük össze a mézet a joghurttal, majd adjuk hozzá a friss, évszaknak megfelelő apróra vágott gyümölcsöket.

 

Csirkeflekken illatos, mézes mártással

4 db csirkecomb, 15 dkg vaj, 2 dl narancslé, 1 dl méz, 1 citrom, 0,5 őrölt mustármag, 1 csokor zöldpetrezselyem, csipetnyi só

Kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, majd beleöntjük a narancslevet és a mézet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt mustármaggal, majd 2-3 percig gyöngyöztetve pároljuk és kihűtjük. A csirkecombokat megmossuk, leitatjuk róla a nedvességet, és tepsibe helyezzük. Ráöntjük a mézes keveréket, lefedjük és hűtőben két órán át érleljük. A pácolt csirkecombokat flekkensütőben 40-45 percig sütjük, közben a páclével gyakran öntözzük,  néha megforgatjuk. Petrezselymes burgonyával és száraz fehér borral tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

 

Leave a Comment





Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.