• .
  • .
  • .
  • .

Szezon végéhez közeledve

Kissé furcsán hangzik a cím, de valójában a méhész szezon a napraforgóval véget ér. Onnan már a következő szezonra való felkészülés, a kulcsfontosságú betelelés marad.

Vegyes érzésekkel gondolunk az idei szezonra. A márciusi fagyok miatt a családok visszaestek, így kevés erős, termő családunk lett akác virágzásra. Így az átlagos hozamoktól is jócskán elmaradtunk, de ez országosan elmondható. Amit viszont pergettünk, az igen jó minőségű lett!

Most – félig magunk hibájának is köszönhetően – futkosunk a kirajzott családok után. A rajzás a méhcsaládok természetes szaporodása. Több okra is visszavezethető (anya gyengesége, helyszűke, hordástalanság, hajlam…). Lényeg, hogy a családok elkezdenek anyabölcsőket húzni, és anyát nevelni. Az első raj a régi anyával kiszáll, és a kaptár közelében megtelepszik (látványos fürtben). Mielőtt kirepülnek teleszívják magukat mézzel, így a raj nyugodtabb, nem támadó hajlamú. Néhány óra múlva, amikor a felderítő méhek új “lakást” találnak elrepül a raj, és bizony bottal üthetjük a nyomukat. Ilyenkor árgus szemekkel figyeljük a családok viselkedését, és próbáljuk időben befogni  a rajokat. Az állomány (családszám) ugyan nő, de a rajzott család már nem lesz elég erős a termelésre. Így a cél, hogy betelelésre valamelyest felerősítsük őket.

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.